Våra produkter

Hos oss hittar du Sveriges största sortiment av stearinljus av bästa kvalité. Ett stort urval av vårt sortimentet ingår även i varumärket VITA, som vänder sig till återförsäljare inom Present-heminredning-Design. Välkomna in på vår webshop www.vitaljus.se.

Utöver ljus finns även smide- ljusbärare, påskljusstakar, adventsljusstakar m.m, och praktiska tillbehör såsom putsmedel, rengöringsmedel ( för alla ytor ), tändare, ljusvässare etc. Det du inte finner i vårt sortiment idag, har vi förhoppningsvis imorgon. Glöm ej att fråga, då vi brukar kunna lösa det mesta. Våra kvalitetsprodukter är tillverkade med största omsorg och omtanke, med 100% ren stearin samt väl vald veke till respektive ljus. Tillsammans utgör dessa komponenter stommen till de höga krav som vi förväntar att våra kunder ställer.

Ljus tillverkas i regel av stearin, paraffin eller blandning av båda. Generellt kan man säga att ju högre halt av stearin, desto högre ljuskvalitet. Skälen härtill är flera: Stearin är ogenomskinligt och har en fast, bestämd smältpunkt vid 56 grader C till skillnad mot paraffinet som varierar mellan 18 grader och 90 grader C. Det innebär att stearinljus inte kan deformeras eller krokna ens vid höga rumstemperaturer. Därför har stearin också blivit självskrivet för stakljus av hög kvalitet. Stearin innehåller dessutom så mycket syre att man kan ge stearinljus en stor låga utan att de sotar nämnvärt.

Stearin består i huvudsak av palmentinsyra och stearinsyra som framställs ur vegetabiliskt och animaliskt fett, förnyelsebara råvaror. När du tänder dina stearinljus bidrar du till en bättre miljö då ljusen förbränns utan påverkan på växthuseffekten.

Veken består av bomull, specialimpregnerad och flätad för att anpassas till de olika storlekar som vi har i vårt sortiment. Stearinen och den flätade specialimpregnerade bomullsveken utgör tillsammans utmärkta brinnegenskaper. Detta gör att ljusen får en hög syrehalt och brinner med en stor vacker låga som ger en låg sotningsgrad. Riksantikvarieämbetet rekommenderar tex. Kyrkorna; att de använder ljus av 100% stearin för bättre bevarande av interiören i kyrkan.

Skånska stearinljusfabriken - tänker på er miljö.